Postpartumdepressie

Postpartum depressie

Postpartum depressie betekend letterlijk: een depressie bij de moeder, kort na de bevalling. Dit kan ook voorkomen na een miskraam of abortus.  Ook na het stoppen van de borstvoeding maken vrouwen kans een depressie te ontwikkelen.

Je kan nooit continu gelukkig zijn als je baby er is.  Het duurt al snel 9 maanden voor je weer een evenwicht hebt gevonden, zowel psychisch als lichamelijk.

Maar is voor jou die roze wolk ver te zoeken en voel je je helemaal niet goed in je vel, … dan is het raadzaam hierover te praten met je gynaecoloog, vroedvrouw of huisarts en verder hulp te zoeken in deze voor jou moeilijke, maar héél belangrijke periode.  Belangrijk in het leven van jou, je gezin en je pasgeboren kindje.

 

Signalen kunnen zijn:

·  Pijnlijke spieren

·  Verwarrende gevoelens

·  concentratiemoeilijkheden

·  Tegen de dag opzien

·  Angst

·  Onzekerheid

·  Eetproblemen

·  Sneller boos of geïrriteerd

·  Gespannen zijn

·  Vermoeidheid

·  Piekeren

·  Last van wisselende stemmingen

·  Verlies van zelfvertrouwen

·  Fysieke klachten als hoofdpijn, hyperventilatie

·  Slecht slapen

 

Vele vrouwen krijgen na de bevalling last van een postpartum depressie, iets wat je niet direct verwacht.  Moeders schrikken ervan en zijn vaak geneigd de schuld bij zichzelf te leggen.  Dat is niet nodig. Een postpartum depressie kan elke moeder overkomen of ze nu heel graag een kind wilde en zonder problemen zwanger is geworden, een vruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan of de zwangerschap als ongewenst ervaren heeft.

Zwangerschapsdepressie en postpartumdepressie ontnemen ouders veel vreugde die er normaal kan worden ervaren tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode daarna. Het behandelen van een zwangerschapsdepressie en postpartumdepressie is dan ook enorm belangrijk zowel voor de moeder, de baby als voor de rest van het gezin.

Voor het stellen van een diagnose ga je best langs bij je huisarts.  Daarna begeleid ik je graag verder tijdens deze moeilijke periode.

 

 

referenties:

Tjoelker, R. (2013).  Hoezo roze wolk?!  Herkenning en houvast voor moeders met een grijze wolk. Scriptum Psychologie

www.djoke.nl

 

UA-31171174-1