Rouw bij verlies van een kindje.

Rouwverwerking na de dood van je kindje.

Eerst is er bij ouders het verlangen naar een kindje, later de vreugde van de zwangerschap.  Dit kindje gaat vanaf dan al een groot deel uitmaken van de toekomst van zijn/haar ouders.  En dan ineens gaat het mis en verandert een gevoel van blijdschap en verwachting in verlies en verdriet.

Zwangerschap gaat niet alleen over de ontwikkeling van dat kleine wondertje in de moederschoot, maar  ook over de groei van man en vrouw tot papa en mama tot ouders van dat kleine kindje.

Als de zwangerschap dan fout loopt stort er een wereld in, een wereld die volop in beweging was.  De eerst zo levendige gesprekken over de zwangerschap en het nakende ouderschap vallen stil.  De gebeurtenis wordt doodgezwegen of er wordt te licht over gedacht.  Voor de arts is het vaak een medisch gebeuren, voor de omgeving iets wat je best zo snel mogelijk vergeet, …

Als ouder kan je er kapot van zijn wanneer je langverwachte zwangerschap wordt afgebroken.  Het is een overrompelende gebeurtenis waarbij dromen, plannen, … als een kaartenhuisje in elkaar storten.  Of ouders hun kindje nu voor de geboorte of kort erna verliezen, het verdriet is enorm.  De intensiteit van het verdriet, staat vaak niet in verhouding tot de duur van de zwangerschap.  Ook het verlies van een prille zwangerschap kan enorm pijnlijk zijn en veel verdriet met zich meebrengen.  Alle ouders ervaren intens verdriet bij het verlies van hun kindje en deze pijn kan soms maanden tot jaren blijven aanslepen.  Het lijkt soms onmogelijk om met het verlies te leren omgaan en je leven voort te zetten.  Het rouwproces is dan ook een erg belangrijk deel van het verwerkingsproces.

Met het verdwijnen van vele rouwgebruiken is ook het kader verdwenen waarin mensen elkaar als vanzelfsprekend konden ontmoeten rond verdriet. Ook al hebben ouders een grote vriendenkring, toch kunnen ze in deze omstandigheden niet altijd bij vrienden of familie terecht.  Vaak gaan deze de situatie uit de weg of geven ze goedbedoelde raad die het verlies probeert te minimaliseren.  Vooral bij het overlijden van 1 kindje van een tweeling is er vaak de neiging door de omgeving om het overlijden weg te duwen en te kijken naar het kindje dat overleefde.  Zo geeft men ouders geen kans te treuren om het verlies van hun andere kind.  Ouders worden heen en weer geslingerd tussen het verdriet over het kindje dat ze verloren hebben en de blijdschap om het kleine wondertje dat mocht blijven leven.

Het verlies van een kind is voor een ouder misschien wel het moeilijkste wat je kan overkomen.  Het raakt je niet alleen emotioneel, maar raakt aan elk domein van je leven.  Je relatie, je werk, de zorg voor eventueel andere kinderen, sociale relaties, …  Het verlies van een kind is niet alleen het verlies van dat kleine wondertje het is ook het verlies van het ouderschap, het verlies van je toekomstbeeld, …

Het verdriet bij het verlies van een kind is vaak ook zéér intens en dragen ouders mee hun toekomst in.  Het rouwproces heeft dan ook ruime tijd nodig.  Als ouder blijf je mama en papa van dit kindje, ook als het kindje gestorven is.  Vaak zorgt de rouwverwerking die elk op zijn eigen manier beleeft ook voor communicatieproblemen tussen partners waarvan vaak de oorzaak ligt binnen de individuele verschillen van rouwbeleving.

Psychotherapie en ondersteuning bij de rouwverwerking probeert dan een steun te zijn voor ouders die hun weg proberen te vinden in hun proces van rouw om het overlijden van hun kind.  Het is niet mogelijk een kindje waarvan je gehouden hebt, waar je naar uitgekeken hebt, te verliezen zonder pijn te ervaren.  Alle gevoelens moeten dan ook kunnen geuit worden.  Angst, verdriet, opstandigheid, …  Rouwbegeleiding geeft je de kans hierbij stil te staan.

Aanpassen aan je leven zonder dit geliefde kindje heeft tijd nodig.  Je gaat je maar héél langzaam realiseren hoeveel er al rond dit kleine kindje draaide.  Hoeveel je deed of juist niet in functie van het kindje dat langzaam groeide in je buik of net geboren was.

De dood van een kindje verandert alles, voor altijd.  Een plaats geven aan jouw kindje, en opnieuw leren houden van het leven is iets waarin je moet groeien.  Het kindje blijft steeds een belangrijke plaats innemen in je hart.  Maar stilaan leer je weer energie hebben voor andere dingen rondom jou en wordt het mogelijk om op jouw tempo, je eigen weg weer te vinden en de draad in jouw leven weer op te nemen.

 

 

referenties:

Geerinck-Vercammen, C. (2000). Stille Baby’s.   Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking.  Amsterdam: De Arbeidserspers

Meer,A. van der (2008). Ongekend verlies.  Wat als je zwangerschap misloopt?  Amsterdam: Sirene.

Spitz,B.,  Keirse, M. & Vanermeulen, A. (2010).  Als je een prille zwangerschap verliest. Tielt: Lannoo.

UA-31171174-1