Zwangerschapsdepressie

Zwangerschapsdepressie

Ook tijdens de zwangerschap kunnen depressies voorkomen. Het is een veelal onbesproken maar vaak voorkomend probleem.  Meestal wordt er vol verlangen uitgekeken naar de zwangerschap, naar de komst van dat klein groot wondertje.  En dan, als je eindelijk zwanger blijkt te zijn voel je je helemaal niet zo blij en gelukkig.  Je had het je allemaal anders voorgesteld.  Je voelt je leeg, droef, moe, onzeker,….

Depressie tijdens de zwangerschap is niet zo uitzonderlijk. Geschat wordt dat 1 op 10 aanstaande mama’s wel eens te maken krijgt met een milde tot ernstige vorm van depressie tijdens de zwangerschap.  Toch durven aanstaande moeders er vaak niet over praten omdat de maatschappelijke druk om blij en stralend zwanger te zijn te zwaar door weegt.  Belangrijk is dan te weten dat jij niet de enige moeder in spé bent met deze gevoelens en hulp en ondersteuning nu echt wel belangrijk kunnen zijn.

 

Signalen kunnen zijn:

·  Je doorheen je dag moeten sleuren

·  Je leeg voelen

·  Somberheid

·  Snel geïrriteerd zijn

·  Vermoeidheid

·  Last van schuldgevoelens / sombere gedachten

·  Onzekerheid

·  Veranderde eetlust

·  Je kan niet genieten van je zwangerschap

·  Je hebt geen plezier in de dingen

·  …

 

Tijdens de zwangerschap is het herkennen van een depressie moeilijker, vele symptomen overlappen de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes: je hebt immers sowieso al wat last van vermoeidheid, minder goed slapen, veranderde eetlust, ….

Vele jonge moeders aarzelen dan ook om hulp te zoeken.  Veelal omdat ze de symptomen niet herkennen en erkennen.  Maar zeker in deze periode is het belangrijk deze dingen bespreekbaar te maken.  Hulp zoeken tijdens een zwangerschapsdepressie is enorm belangrijk zowel voor de moeder als in het belang van een gezonde ontwikkeling van het kindje.

 

 

referenties:

www.djoke.nl

UA-31171174-1